Welkom bij Steenfabriek De Rijswaard
Bienvenue à la briqueterie Rijswaard

Maak hieronder uw keuze om door te gaan
Faites votre choix pour continuer

Over ons

Organisatie

Steenfabriek De Rijswaard BV levert al sinds 1900 bakstenen voor de woning- en utiliteitsbouw.

In meer dan honderd jaar groeide de fabriek uit tot een solide onderneming met een productiecapaciteit van ruim 120 miljoen stenen per jaar.

Innovatie is een van de belangrijkste speerpunten binnen De Rijswaard. Zo werd in 2008 het gehele machinepark vernieuwd volgens de laatste stand van de techniek. Deze innovatieve productieomgeving draagt niet alleen bij aan een kwalitatief hoogwaardig product, maar zorgt ook voor een hoge mate van efficiëntie in het productieproces.

Bij De Rijswaard zetten we onze innovativiteit tevens in om duurzaam te produceren. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij ons hoog in het vaandel. Door middel van o.a. rookgasreiniging, twee eigen WKK-installaties en een modern afzuigsysteem zorgen we ervoor dat het welzijn van mens en milieu zo veel mogelijk gewaarborgd wordt.

Historie

"Wij zijn de jongens van de oven
Dat willen de stadse niet geloven
Wij zijn de jongens van de stenen bakkerij
Wij gaan voor de stadse niet opzij
Wij leven, wij leven,
Voor de stad Schiedam"

Deze versregels klonken zo’n honderd jaar geleden door de fabriekshallen van De Rijswaard. Door dit soort liederen te zingen, hielden de arbeiders de moed erin.

Werken in een steenfabriek was zwaar, maar in de West Bommelerwaard de meest voor de handliggende manier om geld te verdienen. De ‘Stoom Pannen- en Steenfabriek de Rijswaard’, in 1900opgericht door F. Ridder de Huyssen van Kattendijke, was destijds één van de vele steenfabriekenin dit gebied.

De Beginjaren

Het werk in De Rijswaard ging er een eeuw geleden heel anders aan toe dan vandaag de dag.

Zo had je de ‘moddertrappers’ of ‘modderkruiers’ die – op blote voeten – de bereide klei in een bak op de nek naar de vormtafel brachten. De zogenoemde ‘aanschuivers’ zorgden ervoor dat de steenvormen gewassen, gezand, gevuld en afgestreken werden. De ‘stokers’ hadden de gevaarlijke taak om de oven te bedienen en er waren ‘hittenrijders’ voor de paarden die in de fabriek aan het werk gezet werden. Later werden deze hittenrijders vervangen door machinisten op de stoomlocs, baggermolens, diesellocs en draglines. Het persen van de stenen gebeurde met een stoompers, het drogen vond plaats in droogschuren. Heel in het begin werden de stenen door middel van een ouderwetse veldoven gebakken. In 1929 werd deze vervangen door een vlamoven en in 1963 werd de eerste tunneloven in werking gesteld.

Hoogte- en dieptepunten

De meer dan honderd jaar oude steenfabriek heeft vele hoogte- en dieptepunten gekend.

Zo werd de fabriek in de Tweede Wereldoorlog getroffen door de Duitsers. Net als de andere fabrieken langs de rivierbedding lag De Rijswaard tijdens de oorlog stil: er waren geen kolen om te stoken, de vijftien paarden werden gevorderd en de mannen werden gemobiliseerd. Na de oorlog werd De Rijswaard stukje bij beetje omgevormd tot een moderne steenfabriek. In 1954 werd het mogelijk om de stenen machinaal te drogen, in 1957 werd de volautomatische pers in gebruik genomen en rond 1962 werd een heel nieuw gedeelte gebouwd met een kleiloods en een menghuis.

De Rijswaard nu

De belangrijkste mijlpaal van de laatste jaren is onbetwist de verbouwing en modernisering van de fabriek in 2008, waarbij o.a. een nieuwe tunneloven en een geheel geautomatiseerd productieproces werd geïnstalleerd. Sindsdien mag De Rijswaard zich één van de meest innovatieve, duurzame en kwalitatieve steenfabrieken in Nederland noemen!

Kaartgegevens
Kaartgegevens ©2017 GeoBasis-DE/BKG (©2009), Google
KaartgegevensKaartgegevens ©2017 GeoBasis-DE/BKG (©2009), Google
Kaartgegevens ©2017 GeoBasis-DE/BKG (©2009), Google
Kaart
Satelliet

RIJSWAARD BELGIË
H.Van Veldekesingel 150 Bus 95
B-3500 HASSELT
T +32(0)11/870.938
F +32(0)11/360.804
E info@rijswaard.be
I  www.rijswaard.be