Welkom bij Steenfabriek De Rijswaard
Bienvenue à la briqueterie Rijswaard

Maak hieronder uw keuze om door te gaan
Faites votre choix pour continuer

Grondstof

Grondstof baksteen

Zonder goede klei geen goede baksteen. De kleigroeves van De Rijswaard bevinden zich dan ook alleen daar waar de fijnste en zuiverste klei gewonnen kan worden.

Het Westerwald in Koblenz is zo’n gebied, maar bijvoorbeeld ook de uiterwaarden van de grote Nederlandse rivieren. De Rijswaard haalt haar klei bewust uit verschillende wingebieden, zodat een homogene grondstof kan worden vervaardigd. Mede hierdoor garanderen wij continuïteit in kleur en vorm. De Rijswaard verwerkt drie soorten klei: bronsbruine (kalkhoudende) klei voor de vervaardiging van gele stenen, roodbruine (ijzerhoudende) klei voor roodkleurige stenen en naturel klei voor een naturel gekleurde steen.

Kleibult

De afgegraven klei wordt over het water aangevoerd en via de eigen haven van De Rijswaard overgeladen en naar de kleibult vervoerd.

Deze bult wordt laag voor laag opgehoogd. De ‘optelsom’ van de verschillende kleilagen bepaalt de uiteindelijke samenstelling van de klei. Deze receptuur wordt door middel van intern en extern uitgevoerde proefboringen nauwgezet in de gaten gehouden. Voldoet de kleibult aan het vooraf vastgestelde kwaliteitsgehalte, dan wordt de klei diagonaal (dus uit alle lagen) afgegraven en naar het productieproces gebracht.